Afvallen

Word ik gelukkig van afvallen?

Gelukkig afvallenOok al ontkennen veel personen het, veel mensen denken dat ze gelukkiger worden als het ze uiteindelijk lukt om af te vallen. Met name vrouwen willen erg graag afvallen zodat ze zich dan prettiger zouden voelen. Gewicht heeft blijkbaar een grote invloed op hoe gelukkig een vrouw zich voelt. Maar is het wel zo dat vrouwen met overgewicht zich veel minder gelukkig voelen dan vrouwen met een slanke lijn?

Wat is te dik?

We kennen allemaal personen die te dik zijn. Maar dit is iets anders dan dat een persoon zichzelf te dik vindt. Waarschijnlijk vinden heel veel mensen zichzelf te dik maar het gaat erom wie er daadwerkelijk te dik is zodat die persoon er hinder van ondervindt en gezondheidsklachten krijgt. Je kan vrij eenvoudig uitrekenen of je te zwaar bent. Met je BMI kan je het zelf al bepalen. Maar vergelijk het begrip “te dik” eens met de wereld om je heen. Reclame, modeblaadjes en tijdschriften staan vol met superslanke, dunne vrouwen die ervoor zorgen dat jij je moddervet kan voelen terwijl je gewoon gemiddeld bent qua omvang. Wie bepaalt dan op den duur of je te dik bent?

Goed in je vel

Of je nu werkelijk te dik bent of niet, het gaat nu even om hoe je jezelf beschouwt. Veel mensen lopen rond met het gevoel dat ze dik zijn en dit kan voor veel nadelige gevolgen zorgen. Ze schamen zich en durven er niet over te praten, gaan sociale contacten uit de weg en hierdoor belanden ze in een negatieve spiraal. Of ze nu echt te dik zijn, is op een gegeven moment niet meer aan de orde omdat ze zich een houding hebben aangeleerd dat afgeleid is van het “te dik zijn”. Deze wordt ook in stand gehouden omdat het gevoed wordt door een innerlijk gevoel of idee: ik ben te dik. Het is een emotie en deze is lastig te veranderen maar niet onmogelijk.

Wordt Jij gelukkig van afvallen?

Afvallen heeft alleen zin als je lekker in je vel zit en realistisch kan zijn over je lijf. Gewicht verliezen heeft niet alleen met eten te maken maar tevens ook met hoe je over jezelf denkt. Is je gewicht en je lichaam een belangrijk onderwerp voor je dan kan het zijn dat je je aandacht verkeerd legt. Je aandacht zou moeten liggen bij een acceptatie van jezelf en van daaruit kan je verder. Als je gelukkig bent met een paar kilootjes meer en dat je niet altijd en overal op je gewicht hoeft te letten, dan ben jij toch gelukkig! Niet iedereen wordt er gelukkiger van om slanker te zijn. De vraag is wat jij zelf wilt.

 

Add Comment

Click here to post a comment