Afvallen

Snel afvallen voor- en nadelen

Snel afvallen

Als eenmaal de beslissing genomen is om af te gaan vallen dan is de eerste vraag die opkomt meestal: “Hoe raak ik zo snel mogelijk zo veel mogelijk gewicht kwijt?”

Snel afvallen kun je bereiken door aanpassing van je eetgedrag en veel lichaamsbeweging.

Sterker nog; als je zo snel mogelijk wilt afvallen zul je zeer streng op je dieet moeten letten.

Dit dieet zal koolhydraatarm moeten zijn, veel eiwitten moeten bevatten en er mogen nagenoeg geen suikers in zitten. In combinatie met een intensief bewegingsprogramma en gebruik van afslanksupplementen is de kans van slagen op korte termijn behoorlijk groot.

Nadelen van snel afvallen

Doordat je koolhydraatarm eet is de kans groot dat je lichaam te weinig belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, Calcium en foliumzuur binnen krijgt. Daarnaast zijn koolhydraatarme diëten rijk aan eiwitten en verzadigde vetten. Eiwitrijke voeding is een grote belasting voor de nieren en verzadigde vetten zijn voor iedereen niet goed. De extreme aanpassing van je eetgedrag waarbij je ook nog eens veel minder eet dan normaal zorgt er voor dat je lichaam veel minder calorieën binnen krijgt dan wat je lichaam aan energie nodig heeft. Hierdoor ben je minder fit, eerder moe, minder alert en prikkelbaar.

Door het tekort aan gezonde voeding zal het lichaam een soort overlevingsdrang gaan vertonen waarbij gezocht wordt naar een makkelijke energie bron. Hierdoor zal naast het vochtverlies ook spiermassa worden afgebroken. Spiermassa is relatief zwaar waardoor je snel gewichtsverlies zult bereiken, echter gezond voor het lichaam is het niet.

Een ander belangrijk nadeel is dat je met deze zogenaamde crashdiëten je zelf geen nieuwe blijvend gezonde eetgewoonte aanleert waardoor de kans dat zodra je stopt met het dieet de kilo’s er heel snel weer aanzitten nog groter wordt. Te snel afvallen is dan ook de grootste oorzaak van het zo gevreesde jojo-effect.

Zijn er ook voordelen?

Het enige echte voordeel van snel afvallen is dat je in korte termijn je streefgewicht hebt bereikt en je die strakke spijkerbroek weer uit de kast kunt halen Je moet je echter afvragen of dit opweegt tegen de nadelen.

Snel afvallen, liever niet!

Snel resultaat op de korte termijn maar op de lange termijn schiet je er weinig of niets mee op. Beter is het te kiezen voor een bewuster en gezonder eetgedrag in combinatie met een actieve leefstijl. Zorg dat je voldoende, regelmatig, gevarieerd en gezond eet zodat je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt die van belang zijn voor het optimaal functioneren van je lichaam.

Add Comment

Click here to post a comment