Overgewicht

Overgewicht in Nederland

Overgewicht in NederlandBijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Terwijl  in voorgaande jaren het onderwerp steeds werd verschoven als zijnde een probleem in Amerika, is overgewicht nu toch echt realiteit geworden in ons eigen land. Dat het ver ons bed zou zijn is inmiddels passé.

 

Andere tijden

Natuurlijk zijn de tijden veranderd en niet meer te vergelijken met vroeger. Maar omdat men gewoonweg niet beter weet dan dat voedsel ten alle tijde beschikbaar is, is het moeilijk te beseffen dat het ook anders kan. De welvaart zorgt voor een luxepositie wat betreft de invullen van een leefpatroon. Door werk krijgt men weinig beweging en dan is het niet altijd makkelijk om een omslag te maken. Daarbij komt de enorme keuze aan lekkernijen die overal en altijd aangeboden worden. Neem bijvoorbeeld eens een trein op een doordeweekse ochtend en kijk wat mensen allemaal kopen en eten. Het zal je werkelijk verbazen hoeveel en vooral wat er geconsumeerd wordt op de vroege ochtend.

Beweeg tijden

In vergelijking met vroeger zijn de mogelijkheden om te sporten enorm uitgebreid. Dit heeft zo zijn voordelen want er is voor ieder wat wils en het maakt niet uit welke tijd jou het beste uitkomt. Sportscholen zijn vaak tot laat in de avond open en daar hoeft het dus niet aan te liggen dat veel mensen te weinig beweging hebben. Vroeger hoefde er ook niet zoveel gesport te worden omdat mensen doorgaans veel meer in beweging waren. Dat is nu dus wel anders.

 

Slechte tijden

Momenteel verkeert Nederland in een recessie. Dit zorgt voor onzekerheid voor iedereen. Werk, inkomen, huis, hobby en voeding zijn ineens niet meer gegarandeerd. Ontzettend veel mensen maken gebruik van de voedselbank en dat is ongekend voor Nederlandse begrippen. Dan is het bovenal bitter dat er nog steeds zo veel mensen zijn met overgewicht. Terwijl er enerzijds mensen zijn die wekelijks naar de voedselbank gaan, zijn er elke ochtend mensen die naar hun werk gaan met de trein en vooraf veel geld uitgeven aan ongezonde voeding en snacks. Misschien dat een periode van recessie ook dat probleem zal oplossen? Wie weet.

 

Gezonde tijden

Nederlanders zullen meer aan hun gewicht moeten doen zodat die neerwaartse spiraal van steeds dikker worden doorbroken kan worden. Dit kan alleen maar door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Daar is niets Hollands aan. Dit geldt voor elke persoon waar ook ter wereld.

 

Add Comment

Click here to post a comment