Afvallen Overgewicht

Jojo effect

Jojo effectHelp ik ben een jojo-er

 

Je hoort zo vaak verhalen en opmerkingen over het jojo effect maar wat is dat eigenlijk? Bij aanvang beginnen veel mensen erg optimistisch met een dieet. De kilo’s vliegen eraf. Na het behalen van het streefgewicht wordt weer de gewone leefstijl hervat en daarbij horen ook de oude eetgewoonten. Binnen de kortste keer zitten de kilo’s er weer aan en de kans bestaat dat je nog meer weegt. De frustratie neemt toe en er wordt met een ander dieet begonnen met wederom dezelfde resultaten. Het is een vicieuze cirkel die heus wel te doorbreken is, mits je bereid bent meer te doen dan alleen maar slaafs een dieet te volgen. Als je serieus wilt afvallen moet je een jojo effect zien te voorkomen.

 

Gevolgen Jojo effect

Als een persoon telkens weer in bovengenoemde vicieuze cirkel terechtkomt, zal het stofwisselingsniveau beschadigd kunnen raken. Door het weinige voedsel past het lichaam zich namelijk aan en gaat zuiniger met de binnengekomen energie om. Als een persoon in een cirkel komt van afvallen-aankomen-afvallen-aankomen-afvallen, zal het lichaam op een gegeven moment zo zuinig met zijn energie omgaan totdat er tenslotte een niveau wordt bereikt dat afvallen nauwelijks meer mogelijk is. Het lichaam is dan niet meer in staat om op een juiste manier vet te verbranden.

 

Oplossing tegen Jojo effect

In plaats van telkens weer met een nieuw dieet te beginnen, kan je veel beter je eetgewoonten aanpassen. Met een verstandig dieet en door regelmatige lichaamsbeweging zal je langzaamaan beginnen met afvallen. Het zou kunnen dat het wat langer duurt voordat je verschil merkt. Zeker als je al wat jojo periodes achter de rug hebt. Dit komt omdat je stofwisseling zo in de war is dat het een herstelperiode nodig heeft. Met behulp van lichaamsbeweging kan dat gecompenseerd worden. Je zal gewoon geduld moeten hebben, misschien gaat het te langzaam voor je. Denk eraan dat het gezonder is dit de rest van je leven vol te blijven houden. Dus in plaats van een dieet geef je je over aan een andere invulling van je eetpatroon en voeg je beweging toe aan je leefpatroon. Het is ook helemaal niet erg dat het wat langzamer gaat, het gaat tenslotte om duurzaamheid.

 

Jojo effect, voorkomen is beter dan genezen

Hoe kan je nu voorkomen dat je meegesleurd wordt en uiteindelijk ook een jojo-er wordt? Met deze tips ben je in ieder geval al goed op weg:

– Probeer niet te snel af te vallen.

– Probeer vol te houden aan de veranderde eetgewoonten.

– Ga niet uit van een te geïdealiseerd streefgewicht of perfect figuur, blijf reëel.

– Blijf bewegen