Afvallen

Jojo effect voorkomen

Jojo effectWat is het jojo effect?

Het is de vrees voor iedereen die een dieet volgt en meer dan de helft van de mensen die afvallen door het volgen van een dieet krijgen er in meer of mindere mate mee te maken; het jojo effect.

Bij het jojo effect zitten mensen na te zijn afgevallen al heel snel weer op hun oude gewicht of erger nog op een hoger gewicht dan voor ze gingen afvallen.  Hoe komt dit nu?

Doordat je bent gaan afvallen door het volgen van een dieet komt je lichaam in een soort van besparingsstand terecht. Je lichaam gaat zuinig om met de geleverde voeding. Als je stopt met het volgen van een dieet staat je lichaam nog steeds in deze zuinige stand. Ga je in deze situatie weer “gewoon” eten dan zal je lichaam deze overvloed aan voeding opslaan in de vorm van vet voor slechtere tijden.  Hierdoor zitten de net kwijt geraakte kilo’s er snel weer aan en wordt het dieet weer uit de kast gehaald en begin je weer van voor af aan.

 

Kun je het jojo effect voorkomen?

De meeste kans van slagen op blijvend succes bij afvallen en het voorkomen van het jojo effect heb je door langzaam aan af te vallen. Hierdoor leer je jezelf rustig andere eetgewoontes aan en zal je stofwisseling minder schommelen. Daarnaast vergroot je de kans op succes als je het afvallen combineert met voldoende lichaamsbeweging. Dit kan variëren van wandelen, hardlopen en fietsen tot het bezoeken van de sportschool. Uiteraard mag een lekkere en vooral gezonde voeding hierbij niet ontbreken. Als laatste moet het “tussen de oren” ook goed zitten. Als je goed gemotiveerd aan het afvallen begint en het op een rustige manier volhoudt is het ook makkelijker gemotiveerd te blijven.

 

Uit recent Nederlands onderzoek is gebleken dat een gen dat met het regelen van de bloeddruk te maken heeft zou kunnen voorspellen welke vrouwen vatbaar zijn voor het jojo effect.  Men denkt in de toekomst een test te kunnen ontwikkelen waarmee dan vastgesteld zou kunnen worden of er risico op het jojo effect bestaat. Op basis van deze test zou dan direct bij het begin van een dieet al vastgesteld kunnen worden of er extra begeleiding nodig is. Wie weet wat de toekomst nog meer brengt om het jojo effect te voorkomen!

 

Add Comment

Click here to post a comment