Overgewicht

Aantal kinderen met overgewicht fors toegenomen

Een blik in het straatbeeld zegt al voldoende: de afgelopen decennia is het aantal kinderen met overgewicht fors toegenomen. En dat is een zorgelijke ontwikkeling. Want als ze eenmaal teveel kilo’s hebben, is het moeilijk om er weer van af te komen. Een kind met overgewicht ervaart hier elke dag weer de nadelen van. Het kind wordt belemmerd tijdens het sporten en spelen waardoor het niet goed mee kan komen met leeftijdsgenootjes. Los van de lichamelijke beperkingen voelen deze kinderen zich vaak onzeker. Het is dus zaak om op tijd in te grijpen wanneer uw kind te dik wordt. Niet alleen vanwege de huidige situatie maar ook omdat het gewicht gevolgen kan hebben voor het latere leven.

Heeft uw kind kans op overgewicht?

De ene persoon heeft nu eenmaal meer aanleg om dik te worden dan de ander. Toch heeft u overgewicht voor het grootste gedeelte zelf in de hand. En als uw kinderen te dik worden dan heeft u daar als ouders een belangrijk aandeel in. Want een kind weet weinig van een gezonde levensstijl als het niet goed wordt aangeleerd. Daarom is het belangrijk dat u let op wat uw kind eet en of hij of zij wel voldoende beweegt. Misschien moet u daarvoor ook zelf uw levensstijl aanpassen. Het is niet voor niets dat dikkere ouders grote kans hebben dat hun kind ook te zwaar wordt. Er is vaak iets mis met het voedingspatroon van het hele gezin waardoor een kind uw gewoontes overneemt. Als u teveel eet en te weinig beweegt, kunt u verwachten dat uw zoon of dochter datzelfde patroon volgt.

Een gezonde levensstijl

Iedereen heeft een gezonde levensstijl nodig. Dat geldt dus niet alleen voor uzelf maar zeker ook voor u kind. Wanneer u ze van jongs af aan al teveel laat snoepen en te weinig laat bewegen, blijft hen dit het hele leven achtervolgen. Het wordt steeds lastiger om de kilo’s er weer af te krijgen. Het is daarom verstandig dat u al vroeg in de gaten houdt of er iets moet veranderen. Stimuleer uw kind om dagelijks met de hond te gaan wandelen of laat hem met vriendjes buiten voetballen zodat hij op een leuke manier gewicht verliest. Want natuurlijk kunt u bij een kind niet aan komen met zware diëten. En dat is ook helemaal niet nodig. Kinderen vinden het vaak leuk om actief met vriendjes en vriendinnetjes bezig te zijn. Juist als ze nog jong zijn, kunt u bij hen de liefde voor sporten en bewegen aanleren. Maar daar speelt u als ouder wel een grote rol in.