Afvallen

Bewegen

Bewegen om af te vallenBewegen of sporten?

Een mens is er niet naar gemaakt om dagelijks te zitten en niet te bewegen.  Het uitgebreide systeem van spieren en pezen maakt het mogelijk  het geheel soepel te houden en het lichaam te prikkelen. Sportliefhebbers zullen dat beamen en kijken met afgrijzen naar te dikke mensen die zich op een scooter voortbewegen. Maar het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten. Want is bewegen altijd gezond?

Het is te kort door de bocht om gelijk een oordeel te vellen. We weten inmiddels allemaal dat bewegen gestimuleerd moet worden, maar er zijn altijd vele mensen die daarin door kunnen slaan.  Loop bij een gemiddelde sportschool naar binnen en je treft altijd personen die er dagelijks een rondje doen. Vrouwen en mannen die dit van zichzelf moeten anders voelen ze zich schuldig.  Het bewegen kan dan een obsessie worden en het gezond verstand verschuift naar de achtergrond.

 

Het beste is natuurlijk dat bewegen in  je leefpatroon past, zoals bewust eten daar ook bij hoort. Het vormt dan één geheel en geen enkel aspect overheerst.  Dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan, blijkt wel uit de problemen die voortkomen uit de verslaving dat sporten kan zijn.  Blessures en verslaafd aan supplementen zijn veelvoorkomende aspecten in de sportwereld, zeker bij beginners.

Hoe kan je bewust bewegen?

Aandacht voor waar je mee bezig bent is het begin. Dit geldt eigenlijk voor alles. De fiets pakken in plaats van de auto is al een begin. De trap in plaats van de lift of roltrap. Natuurlijk val je daar niet gelijk van af maar je stimuleert wel je lichaam. Er moet weer gewerkt worden en dat is soms wel eens schrikken. Dan komt het besef dat je conditie helemaal niet meer te vinden is, heb je die ooit wel gehad?

Dan komt het belangrijkste aspect en dat is doorzettingsvermogen. Hoeveel mensen hebben niet eens een abonnement genomen van een sportschool en zijn vervolgens een paar keer of zelfs helemaal niet geweest? Als daar eens een enquête over wordt gehouden, zal er verbaasd gereageerd worden. Terwijl iedereen weet dat het zo is.

Doorzettingsvermogen is hierom de sleutel tot bewegen. Probeer voor jezelf na te gaan wat er anders kan en of er inderdaad meer beweging in je leven mogelijk is. Ben hierin zeker niet te flauw voor jezelf want door medelijden wordt je geen bewuste beweger. Kom op! Ga naar buiten, pak de fiets of ga een rondje lopen. Maak je hoofd leeg en bedenk wat er anders kan.

Add Comment

Click here to post a comment